Πλάνο επιτυχούς θηλασμού
- Επέλεξε να θηλάσεις το μωρό σου. Ο μητρικός θηλασμός είναι μια φυσική διαδικασία που θα πρέπει να γίνεται εύκολα και ευχάριστα για τις περισσότερες γυναίκες.
- Ενημερώσου και ανακάλυψε ότι το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή που μπορείς να του δώσεις.
- Η στήριξη και ενθάρρυνση τόσο από το περιβάλλον του μαιευτηρίου, όσο και από τη μαία και τον παιδίατρο είναι καθοριστική για μια επιτυχημένη έναρξη!
- Και η επιτυχημένη έναρξη είναι το ήμισυ του παντός!
Πριν τον τοκετό:
- Παρακολούθησε δια ζώσης ή μέσω ίντερνετ μαθήματα/σεμινάρια θηλασμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ενημερώσου για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού.
- Αναζήτησε και γίνε μέλος σε τοπικές ή διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης θηλασμού πχ. La Leche League, Αττική ομάδα υποστήριξης θηλασμού (facebook) κ.ά.
- Προγραμμάτισε μια προγεννητική συμβουλευτική επίσκεψη στον παιδίατρό σου!
- Αναζήτησε μια μαία που θα είναι μαζί σου πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τον τοκετό.
- Οι θηλές σου δεν χρειάζονται κάποια ειδική προετοιμασία και η διατροφή σου δε χρειάζεται προσαρμογή αφού το μόνο που απαιτείται είναι μια ισορροπημένη διατροφή και άφθονα υγρά.
Αμέσως μετά τον τοκετό :
-
Ζήτα να κρατήσεις το μωρό σου δέρμα με δέρμα (skin to skin) το συντομότερο μετά τον τοκετό και εφόσον έχει λάβει την πρώτη φροντίδα και ιατρική εκτίμηση και είναι σταθερό. Κράτησέ το σε αυτή τη θέση για όσο περισσότερο μπορείς και μέχρι να προσπαθήσει να κάνει τον πρώτο του θηλασμό (την πρώτη ώρα ζωής). Καλά μικρόβια του δέρματός σου γίνονται τα πρώτα καλά μικρόβια που αποικίζουν το έντερο του μωρού, σταθεροποιείται ο καρδιακός του ρυθμός, η θερμοκρασία του και ανεβαίνουν τα επίπεδα οξυγόνου. Επιπλέον πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες για έναν επιτυχημένο θηλασμό.
-
Κράτησε το μωρό μαζί σου στο δωμάτιο του μαιευτηρίου (rooming-in) και φρόντισε να απομακρύνεται από σένα για όσο το δυνατό λιγότερο. Είναι ο μόνος τρόπος για να ανταποκριθείς άμεσα στις ανάγκες του. Τα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι οι μητέρες που μένουν με τα μωράκια τους ξεκουράζονται καλύτερα και έχουν λιγότερο άγχος. Η απομάκρυνση του νεογέννητου από τη μητέρα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη τόσο στη μητέρα αλλά κυρίως στο ίδιο το νεογέννητο. Επίσης θηλάζουσα μητέρα και βρέφος εναρμονίζονται καλύτερα στον ύπνο και την αφύπνιση όταν βρίσκονται στο ίδιο δωμάτιο και χτίζουν ένα υγιέστερο συναισθηματικό δεσμό.
-
- Προσπάθησε τα παραπάνω εφόσον νιώθεις καλά ανεξαρτήτως από το είδος τοκετού (φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή)
-
- Στην περίπτωση που δεν είσαι σε θέση να κρατήσεις το μωρό σου μπορεί να δοθεί σε θέση δέρμα με δέρμα στον σύντροφό σου.
-
- Ενημερώσου για την τακτική «wait to bathe».
Είναι πιο σημαντικό αμέσως μετά τον τοκετό, το νεογέννητο να παραμείνει δέρμα με δέρμα με τη μητέρα. Το λεπτό κρεμώδες στρώμα που καλύπτει το δερματάκι του (vernix) δε θα πρέπει να αφαιρεθεί άμεσα καθώς δρα προστατευτικά. Το μπανάκι αμέσως μετά τον τοκετό αφαιρεί βίαια αυτό το προστατευτικό στρώμα, παρεμβαίνει στη θερμορρύθμιση του νεογνού και μπορεί να το οδηγήσει σε υποθερμία, ενώ διακόπτει αυτές τις πρώτες και σημαντικές ώρες για την εδραίωση του θηλασμού.
- Ενημερώσου για την τακτική «wait to bathe».
Εκπαιδεύσου στην τεχνική του θηλασμού:
Μάθε να αναγνωρίζεις τα πρώιμα σημάδια πείνας του μωρού σου (early feeding cues) και μην το ταΐζεις μόνο όταν έχουν περάσει 3 ώρες. Οι 3 ώρες δε θα πρέπει να ξεπεραστούν τις πρώτες ημέρες ζωής αλλά δε σημαίνει ότι το μωρό δεν μπορεί να ταϊστεί και πολύ νωρίτερα από το τρίωρο αν εμφανίζει σημάδια πείνας. Το κλάμα είναι καθυστερημένο σημάδι πείνας.
- Συνέχισε να εφαρμόζεις την επαφή με το μωρό δέρμα με δέρμα (skin to skin) τις πρώτες εβδομάδες ζωής. Αυτό θα το βοηθήσει να αφυπνίζεται για να τραφεί και να εντοπίζει μόνο του τη θηλή. Επίσης επαφή δέρμα με δέρμα κατά τις 3-8 εβδομάδες ζωής έχει συσχετιστεί με καλύτερη συναισθηματική αλλά και νοητική ανάπτυξη του βρέφους.
Μάθε να αναγνωρίζεις το σωστό πιάσιμο της θηλής (latching) και πότε το μωρό κάνει ικανοποιητικές καταποτικές κινήσεις. Το σωστό latching είναι το κλειδί για τη σωστή έναρξη του θηλασμού και αυτό που πιο συχνά γίνεται λάθος. Ζήτα βοήθεια από τη μαία ή τον παιδίατρό σου ώστε να βεβαιωθείς ότι το μωρό σου μπαίνει σωστά στο στήθος.
- Κατανόησε τις 2 βασικές αρχές του θηλασμού που είναι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης και ότι ο θηλασμός είναι ελεύθερος και απεριόριστος.
- Απέφυγε τη χρήση μπιμπερό και πιπίλας για τις πρώτες 40 ημέρες και εφόσον χρειαστεί χρησιμοποίησε σύριγγα ή ποτήρι – cup feeding).
- Μην επιτρέψεις να χορηγηθεί στο μωρό σου ξένο γάλα χωρίς ιατρικό λόγο και χωρίς να ενημερωθείς.
Εάν το μωρό σου χρειαστεί παραπάνω γάλα ζήτησε να εκπαιδευτείς στο hand expressing/ ή στην άντληση με θήλαστρο προκειμένου να εξασφαλίσεις μεγαλύτερη ποσότητα γάλακτος και να χορηγηθεί στο μωρό σου πρωτόγαλα και όσο το δυνατόν λιγότερη ποσότητα φόρμουλας.
- Εάν το μωρό σου χρειαστεί να απομακρυνθεί για ιατρικούς λόγους από σένα δε σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσεις το θηλασμό. Ζήτα βοήθεια από τη μαία προκειμένου να εκπαιδευτείς στο hand expressing/ ή στην άντληση με θήλαστρο προκειμένου να εξασφαλίσεις μητρικό γάλα που μπορεί να χορηγηθεί στο μωρό σου. Ειδικά για τα πρόωρα βρέφη το να σιτίζονται με μητρικό γάλα αποτελεί μέρος της απαιτούμενης φροντίδας τους, καθώς το πρωτόγαλα θεωρείται φάρμακο. Σίτιση των πρόωρων βρεφών με φόρμουλα αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της προωρότητας. Ζήτα βοήθεια ώστε να επιστρέψετε σε θηλασμό όταν η κατάσταση και των δύο το επιτρέπει.
Δημιούργησε ένα υποστηρικτικό για εσένα περιβάλλον:
- Συμπεριέλαβε τον σύντροφό σου στη φροντίδα του βρέφους. Αυτή η υποστήριξη θα σε βοηθήσει να ώστε να συνεχίσεις τον θηλασμό για περισσότερο διάστημα.
- Μείωσε τις επισκέψεις και αφιέρωσε χρόνο στο μωρό σου και στην ξεκούραση σου.
- Αργότερα στο σπίτι, δέξου όποια βοήθεια σου προσφέρεται και αξιοποίησέ τη για τις δουλειές του σπιτιού.
Άρθρο βασισμένο στα
“10 βήματα για έναν επιτυχή θηλασμό”
της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO)
Διαβάστε περισσότερα στο παρακάτω άρθρο
